...aneb život jde dál...

Poklidná cesta do Olomouce… ?

20. 11. 2011 22:56
Rubrika: Všední život | Štítky: cesta , vlaky , nehoda

Dnešní cesta z rodných luhů a hájů do hanácké metropole si svým mimořádným průběhem zaslouží zmínku na mém blogu…

Inu, jak jsem mohla tušit při čekání na svinovském nástupišti, že si pro přepravu vyberu… no, ale hezky po pořádku.

Dnes výjimečně jsem se rozhodla jet do školy celkem pozdním vlakem (až v 18:04 – Ex 142 Odra), a tak se jsem na nástupišti tísnila s snad polovinou národa, ale co už… Po příjezdu vlaku jsem spolu s nespočtem lidí nastoupila do vagónu (na tom by přece nebylo nic divného…). Dokonce jsem našla prázdné místo, tak jsem si i sedla. Poklidná cesta však skončila přibližně za Suchdolem nad Odrou…

A tady se dostávám k jádru pudla… Náhle se pomalu vozem začal linout nepříjemný pach spáleniny, následně i štiplavý kouř. Osazenstvu kupé, včetně mě, bylo jasné, že náš vůz nejspíš někde hoří…

Nevím, zda někdo zatáhl za záchrannou brzdu či informoval průvodčího, ale vlak celkem nečekaně a rychle zastavil před stanicí Polom.

Z vozu jsme během té doby, co vlak stál, byli evakuováni do vedlejších notně přeplněných vagónů. No, a tak se celkem pohodlná cesta stala sice snesitelnou, ale mírně tlačenkovou  a smrďavou… (ten puch byl cítět všude…).

Tímto však příběh nekončí.  Kouřící vůz byl nejspíš schopen další jízdy, poněvadž jsme přibližně po deseti minutách pokračovali dále směr Olomouc… Až těsně před Olomoucí nás vlakový personál informoval pomocí vlakového rozhlasu, že poškozený vagón bude v nejbližší stanici odpojen.

A tak teprve na olomouckém nádraží začaly manévry. Souprava byla rozpojena a přední část se stále hořícím vagónem odjela na zhlaví, kde inkriminovaný vůz zanechala svému osudu… K druhé části byly následně připojeny tři náhradní a posilové vagóny (BeTečka – „velice vhodné“ na mezistátní vlak – ale proti gustu žádný dišputát :-)). Celé manévry zpozdily vlak o dalších 25 min.

Není to žádné srdceryvné drama, ale strachu tato situace nahnala celkem dosti. Nezbývá mi nic jiného než děkovat Bohu, že závada na voze nebyla nijak vážná (soudě podle chování vlakového personálu a následně pracovníků na žst. Olomouc) a nebyli jsme nikterak ohroženi na zdraví, pač při naplněnosti onoho vagónu by to byl velmi nepříjemný masakr…

Nakonec mi dovolte malou vlakovou… soupravu táhla 380 (k mému nesmírnému štěstí… :-)), přesto však nevím… je to mašinou nebo mašinfírou? Ale rozjezdy typu krok - stop – krok – stop – a konečně plynulý rozjezd… ???  Stát na představku, tak si rozmlátím kebuli o protější zeď. Ale to je vlastně jedno… No, a ten vagón měl označení Bmee… (takže příště směle do Béček či rakouských BeEmZet…).

 

A tak přeji krásný a hlavně poklidný zbytek neděle…

 

Zobrazeno 1790×

Komentáře

David Augustýnek

No a já jen doplním že ten vůz budu z největší pravděpodobností opravovat já :D Takže s chutí vstávám z postele :)

dromedar

Kdysi se v jednom vagonu, kterým jsem jel, pálilo něco v topení - celé oddělení se naplnilo hustým bílým dýmem páchnoucím jakoby po benzinu a cestující byli odesláni do jiných vagonů, ale vyprázdněný defektní vůz si s vlakem odkroutil zbytek cesty.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.